Welkom bij aspergekwekerij Vissers


Van koude grond tot in uw mond!


Asperge plant

Geschiedenis van de asperges

De asperge is al ruim 5000 jaar een bekend product. Niet alleen als groente, maar ook als versiering en geneeskrachtig kruid. De oudste bewijzen van het gebruik van asperge zijn gevonden in de piramide van Sakkara in Egypte, in muurtekeningen dat diende als een offer voor een farao.

Begin twintigste eeuw heeft de asperge haar weg naar Nederland gevonden. De Nederlandse aspergecultuur is dus maar zo'n honderd jaar oud! Gelukkig is hij nu in heel Nederland te vinden.

De eerste teelt vond plaats in de buurt van Bergen op Zoom en de zandige duingebieden. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de aspergecultuur volop tot leven in Zuidoost-Nederland. Dit gebied was erg geschikt voor de aspergeteelt door de zandgronden en de beschikbaarheid van veel en goedkope arbeid, in de vorm van voornamelijk grote katholieke gezinnen. Tegenwoordig wordt de asperge in iedere provincie geteeld, maar het centrum ligt nog steeds in Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant.

Eerste asperges van de koude grond

De teelt

Op ons bedrijf worden asperges in de volle grond geteeld. De aspergebedden worden begin maart afgedekt met een zwart/wit folie. Vanaf 2013 hebben we een extra gedeelte overkapt met minitunneltjes om zo extra vroeg asperges te kunnen oogsten

De minitunneltjes zijn kleine tunnels, tot heuphoogte, waar de stilstaande lucht ook opgewarmd wordt door de zon. Hierdoor warmt de aarde eerder op en zijn de asperges eerder te oogsten, vaak vanaf begin april. Als de grondtemperatuur zo'n 11-13 graden is, gaan de knoppen van de aspergeplant uitlopen en komen de witte stengels, de aspergekopjes dus, boven de grond.

De aspergeteelt is een meerjarige teelt. Dit betekent dat de planten circa 10 jaar in de grond blijven staan. De teelt gaat als volgt:

  • het 1e jaar wordt de plant in maart in de grond gezet, deze plant is dan al een jaar oud.
  • het 2e jaar oogsten we een klein beetje om de plant niet te veel uit te putten.
  • het 3e jaar oogsten we nog geen volledig seizoen, we stoppen dat begin juni.
  • het 4e t/m het 10e jaar wordt volledig geoogst, we oogsten ieder jaar t/m 24 juni (St.Jan)

De tijd na 24 juni heeft de plant nodig om voldoende reserves aan te leggen voor het volgende jaar.

planten van de asperges

Aspergeplanten planten

Het begint allemaal bij het zaad. Aspergeveredelaars kweken speciale zaden, deze zaden worden bij de plantvermeerderaars uitgezaaid en groeien uit tot aspergeplanten (wortels). Wanneer de planten groot genoeg zijn, gaan ze naar de aspergetelers. Zij plaatsen de planten in de aspergebedden en dan is het afwachten, want pas na twee jaar kan er voor het eerst geoogst worden.

In het voorjaar groeit uit de aspergeplant een nieuwe stengel, de asperge. Uit een aspergeplant groeien per seizoen ongeveer 10 tot 15 asperges. Omdat asperge een meerjarig gewas is, groeit de asperge na het oogstseizoen door tot een plant met loof. In de herfst wordt dit loof geel en sterft af. De opgebouwde suikers trekken via de sapstroom naar de wortels, deze voedingsstoffen zorgen voor nieuwe stengels in het volgende oogstseizoen.

In het voorjaar wordt er folie op de bedden gelegd, om verkleuring tegen te gaan en om de oogst te vervroegen. Deze folie heeft één witte zijde en één zwarte zijde. Wanneer het nog niet zo warm is, wordt het folie met de zwarte zijde boven gelegd, zo wordt de warmte van de zon extra goed benut.

asperges schillen

Van de koude grond in de mond

Het oogsten is nog steeds handwerk. Wel maken we gebruik van steekkarretjes, die voor ons het plastic optillen en weer terug leggen. Hier kunnen de bakken op kunnen staan waar we de gestoken asperges in leggen. Het steken gebeurt met een speciaal aspergemes.

Direct na de oogst worden de asperges schoon gepoeld en in een bak met koud water gezet om de kwaliteit te waarborgen. Hier blijven ze minimaal 6 uur in staan. Hierdoor blijft de smaak beter behouden en blijven de asperges mooi wit. We sorteren de asperges direct als ze uit het water komen, ze worden dan eerst op lengte gesneden en gewassen. Daarna worden ze gesorteerd op dikte, vorm, lengte en kleur. Hierna worden ze zo snel mogelijk in de koeling gezet. Voor een asperge is het belangrijk dat hij koel en vochtig bewaard wordt.

Dan is de asperge klaar voor verkoop in onze winkel. Afhankelijk van de wens van de klant kunnen we de asperges ook voor u schillen en verpakken. Ook dan is de asperge die in de koeling bewaard wordt na een week nog heerlijk mals.