Weer een nieuw aspergeveld!
26 april 2023 

Weer een nieuw aspergeveld!

Verse asperges van een nieuw aspergeveld!

Afgelopen jaren hebben we op onze aspergekwekerij heerlijke asperges voor de klant mogen telen. Die asperges zijn de afgelopen jaren steeds van dezelfde aspergevelden gestoken. Echter kan een aspergeplant maar 10 aspergeseizoenen leveren. Hierna is de plant 'op' . Dit wordt gekenmerkt door slechte kwaliteit en smaak van de asperges.
Daarom zijn we blij om u te kunnen mededelen dat wij ook komend jaar weer heerlijke asperges van de koude grond voor u klaar hebben staan. Maar dan van een compleet nieuw aspergeveld. De komende tien jaar voorzien wij u dus weer van heerlijke asperges van de koude grond.

Als aspergeteler merken we dan ook dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar hoe een asperge groeit.  Geregeld worden er in onze winkel vragen gesteld over het teeltproces van de asperge. Bent u ook benieuwd hoe de aspergeteelt werkt? Lees dan vooral verder!


Locatie aspergeveld

De aanleg van een nieuw veld begint met het kiezen van een geschikte locatie. Op onze akkers hebben we voorgaande jaren op meerdere plaatsen aspergevelden gehad. Voor de optimale kwaliteit van een asperge raden ze aan om elke 10 jaar een ander stuk grond te gebruiken. Daarom hebben wij er voor gekozen om het nieuwe veld aan te leggen op een stuk grond waar nog niet eerder asperges op geteeld zijn.

Aspergeveld


Wist je dat, een aspergeplant ongeveer 10 jaar mee gaat.Aanleg van een nieuw aspergeveld! (Jaar 1)

Voordat je de aspergeplant ook daadwerkelijk kan gaan planten, wordt eerst de bodem voorbereid. Hierbij moet u denken aan het verwijderen van stenen en andere obstakels. Ook kan het zijn dat er wat mest op de akker nodig is om de groei in het eerste jaar te stimuleren.

Het planten van de aspergeplant vergt veel tijd. Elke aspergeplant wordt namelijk met de hand in een machine geplaatst. Vervolgens zorgt de lopende band van de machine ervoor dat deze plant ongeveer 20 cm diep de grond in wordt geplaatst. Op deze manier hebben wij circa 1,5 hectare voorzien van aspergeplanten.De eerste oogst! (Jaar 2)

Pas in het tweede jaar is het mogelijk om van het nieuwe veld asperges te gaan oogsten, ook wel aspergesteken genoemd. Het is zaak om in dit jaar niet meer dan 2 asperges per plant te steken, aangezien de planten nog erg jong zijn. Op deze manier behoud je de kwaliteit van de aspergeplant en dus ook van de asperges!

Van het nieuwe aspergeveld kan je dus maar een paar weken in het seizoen steken. Het is daarom fijn dat we het andere aspergeveld ook nog kunnen gebruiken. Dat veld is het namelijk nog één jaar te gebruiken om asperges van te steken. Op deze manier zorgen wij ervoor dat we elk jaar voldoende asperges hebben om te kunnen verkopen in onze boerderijwinkel.


Volledig oogsten van het nieuwe aspergeveld! (Jaar 3)

In het derde jaar is  het aspergeveld veel beter te gebruiken dan in het jaar daarvoor. De planten zijn stukken beter ontwikkeld waardoor het mogelijk is om meerdere asperges van één plant te steken. Op die manier zijn we in staat om circa 4 avonden in de week de asperges te steken.

Benieuwd hoe het steken, sorteren en schillen van asperges in onze winkel er aan toe gaat? Lees dan onze blog over de asperges steken zeker eens door!

De aspergeplant onder de grond!

Asperges boven de grond! Klaar om gestoken te worden. 

Eerste asperges van de koude grond
Over de schrijver
Reactie plaatsen